Hasít a DUE a felsőoktatási felvételin!

2019. 04. 09.-én sajtótájékoztatót tartott a Dunaújvárosi Egyetem "Hasít a DUE a felsőoktatási felvételin" címmel. A Dunaújvárosi Egyetem a tavalyi sikereket felülmúlva idén még népszerűbb a felsőoktatásba jelentkezők körében, melyet jól mutatja, hogy több, mint 13%-kal többen választották az intézmény valamely képzését. 

A Dunaújvárosi Egyetem a tavalyi sikereket felülmúlva idén még népszerűbb a felsőoktatásba jelentkezők körében. Amíg országosan 4%-kal növekedett a felsőoktatásba jelentkezők száma a tavalyi évhez képest, addig a Dunaújvárosi Egyetemet több, mint 13%-kal többen választották idén. Számszerűsítve közel 2300-an döntöttek úgy, hogy az intézmény valamelyik képzésére jelentkeznek. A 2019-es felsőoktatási felvételi eljárás keretében 664-en jelölték meg a DUE valamely képzését első helyen, amely ugyancsak jelentős, 9%-os növekedést jelent a 2018-as évhez viszonyítva.  Az Egyetem számára kiemelkedően fontos a levelezős képzések népszerűsítése. Idén az összjelentkezők mintegy 64%-a választotta az egyetem valamely levelezős képzését.  Az intézmény hallgatóközpontú szemléletmódját jól mutatja, hogy a levelező képzésen tanuló diákjainak kedvező tanmenetet és a nappali képzésben résztvevő hallgatókkal egyenértékű modern egyetemi szolgáltatásokat tud nyújtani. Nagy öröm a Dunaújvárosi Egyetem számára, hogy a nappali képzését közel 1000 fő választotta, így ezzel 4%-kal nőtt a nappali tagozatra jelentkezők száma.

A Dunaújvárosi Egyetem népszerűségéhez hozzájárul, hogy továbbra is erős tudásbázisú, gyakorlatorientált képzéseket biztosít, melyek piacképes diplomához vezetnek. A Hallgatói Sikerességet Támogató (HASIT) projektnek köszönhetően 9%-ra csökkent a lemorzsolódási arány, amely országos viszonylatban is kiemelkedő eredmény.

A duális képzési jelentkezésekről még nincs teljeskörű információ, de a jelentős nappali tagozatos hallgatói jelentkezésekből és a már beérkezett, hitelesített pályázatokból következtetve előreláthatólag növekedni fog a duális hallgatók száma is. Az intézmény gyakorlatorientáltsága miatt kiemelt figyelmet fordít duális képzéseire is és folyamatosan bővíti partnerei körét. Az elmúlt időszakban 5 új partnerrel bővült a duális képzési palettája az egyetemnek, közte olyan országosan elismert cégekkel, mint az MVMI Informatika Zrt. A végleges duális képzési jelentkezések száma várhatóan szeptember elején lesz elérhető.

 

A következő hónapokban a hallgatóknak lehetőségük lesz jelentkezési sorrendjük módosítására. Ez szintén egy fontos időszak, hiszen minden hallgató abba a felsőoktatási intézménybe tud majd beiratkozni, ahová elsőnek felveszik a pontszámai, a felvi.hu-n megadott sorrendje és a megjelölt intézmények kapacitásának függvényében. Egy korábbi, az Oktatási Hivatal által készített felmérés alapján azon hallgatók, akik elérik a minimum ponthatárokat biztosan bekerülnek a DUE-ra az egyetem magas képzési kapacitásának köszönhetően.

A jelenlegi számok alapján a 2019. júliusában induló pótjelentkezésen az intézmény mindegyik képzése meghirdetésre kerül majd, így azoknak, akik lemaradtak az általános felvételi jelentkezésről lehetőségük lesz jelentkezni. Fontos kiemelni, hogy 2019-ben van utoljára lehetőség nyelvvizsga nélkül jelentkezni bármilyen felsőoktatási alapképzésre, így a pótjelentkezés az utolsó alternatíva a továbbtanulni szándékozók számára.

A 2018-as évhez képest több képzési területen is nagymértékben nőtt a Dunaújvárosi Egyetem népszerűsége.

Továbbra is az intézmény műszaki és informatikai képzési területe a legnépszerűbb. Több mint 420-an választották a Gépészmérnöki Bsc képzést, amely 3%-os emelkedés, és 450-en a Mérnökinformatikus Bsc képzést, amely 25%-os növekedést jelent az elmúlt évhez képest. Az abszolút hiányszakmának számító anyagmérnöki képzést idén 90-en választották. Nagy öröm, hogy szakonkénti első helyes jelentkezések esetén +7%-os emelkedés.

2019-ben egy új képzéssel is bővült a Dunaújvárosi Egyetem palettája. Az új „Műszaki” FOSZK képzés népszerűségét jól mutatja, hogy az újonnan induló képzésre 75 fő jelentkezett már így az első évben is. Ez a műszaki felsőoktatási szakképzés bemenetet jelenthet a Gépészmérnök és az Anyagmérnök Bsc képzésekre, így akik esetleg nem kerülnek be a pontszámuk miatt az alapszakokra, azok a kedvező 240 pontos minimum pontszámmal a pótjelentkezésen felvételt nyerhetnek a műszaki felsőoktatási szakképzési szakra.

A prioritásnak számító műszaki és informatikai terület mellett +26%-kal többen jelölték az intézmény Gazdálkodás és Menedzsment képzését, ahova összesen közel 300 fő jelentkezett.

Az intézmény bölcsész képzéseit is nagy érdeklődés övezi, így sikerült a Kommunikáció és Médiatudomány BA, illetve a Televíziós Műsorkészítő FOSZK képzés jelentkezési számait is növelni. A Kommunikáció és Médiatudomány képzésre 80, míg a Televíziós Műsorkészítő FOSZK képzésre 96 fő jelentkezett a Dunaújvárosi Egyetemre.

A 2019-es általános felvételi időszakban a Dunaújvárosi Egyetem 3 mesterképzést hirdetetett meg. Öröm számunkra, hogy a tavalyi évhez hasonlóan nagy érdeklődés övezte a gépészmérnöki, a mérnöktanár gépészmérnök, és a mérnöktanár informatikus MSC képzéseket.

Dunaújvárosi Egyetem

AZ EGYETEM, AHOL TÖBB LEHETSZ…

…mert
- kihozzuk belőled a maximumot
- partnernek tekintünk, veled együtt építjük a karriered
- nálunk a levelezős hallgatók különösen fontosak
- hiszünk Benned, partnernek tekintünk
- élvezheted egy modern egyetem minden előnyét (magas ösztöndíjak, megfizethető kollégium, nemzetközi campus)
- a mi diplománkkal jól fogsz keresni

-ha sportoló vagy , nálunk egyéni tanrenddel is tanulhatsz

Felvételi Információk

Telefon:

+36/25-551-177

E-mail:

felveteli@uniduna.hu

Cím:

2400 Dunaújváros,

Táncsics Mihály utca 1/A