Kiemelkedő sikerek a felvételi eljárásban! MTMI képzések a legnépszerűbb szakok között.

Forrás: duol.hu

 

„Kiemelkedően sokan választották a Dunaújvárosi Egyetemet!

Kiemelkedően sokan választották első helyen a jelentkezők a Dunaújvárosi Egyetemet az idei általános felvételi eljárásban. A mintegy 38 százalékos növekedésről és annak részleteiről dr. András Istvánt, a Dunaújvárosi Egyetem rektorát kérdeztük.

 

A múlt héten váltak ismertté a felsőoktatásban a felvételi eredmények. Hogyan értékeli a számokat?

Március 19-én értesültünk róla, hogy az Oktatási Hivatal feldolgozta a felsőoktatási felvételi jelentkezéseket, a Dunaújvárosi Egyetem a digitális jelenléttel zárt általános felvételi időszak első nagy mérföldkövét tudhatja maga mögött. Egy-egy ilyen felvételi időszakban mindig az elsőhelyes jelöléseket tekintjük mérvadónak. Ez mutatja meg azon leendő hallgatóink számát, akik bizalmat szavaznak egyetemünknek, és a jelentkezési rangsor elejére helyezik a DUE-t. A felvételi eredmények kihirdetésekor a sorrend számít igazán, hiszen a felvételiző annak az intézménynek a képzésére jut be elsőnek, amelyet előrébb tesz a jelentkezéskor, és teljesíti a felvételi követelményét. Azért is tartom egyetemünket jó első választásnak, mert a törvényileg meghatározott ponthatárok elérésével már bekerülhetnek a jelentkezők hozzánk.

 

Ez mit jelent országosan és a DUE viszonylatában?

Országosan 11 százalékos, intézményünk esetén pedig jóval magasabb, közel 38 százalékos növekedés látható a 2021-es felvételi elsőhelyes jelentkezéseit tekintve.

Idén a Dunaújvárosi Egyetemre összesen közel 2000 jelentkezés érkezett, így a 2020-as évhez képest 25,8 százalékos növekedés látható, amíg az első helyeket tekintve a több mint 640 jelentkező 37,9 százalékos növekedést jelent. Hiszek abban, hogy az alkalmazott tudásra és az egyetemi oktatásra igény van Dunaújvárosban, és remek visszacsatolást látok a számokban.

Részletesen áttekintve a statisztikákat, jól látszik, hogy jelentősen nőtt a mérnöki (…) terület iránt az érdeklődés, amíg a DUE egyik kiemelt képzési területe, az informatikai szakok, hozták a szokásos magas jelentkezési számokat.

(…)

 

A Tanárképző Központhoz kapcsolódik a mesterképzések többsége. Hogyan alakult most ez a terület?

A Dunaújvárosi Egyetem célként tűzte ki az élethosszig tartó tanulás támogatását, amelyre jó visszacsatolás, hogy a mesterképzéseink tekintetében 2020-ban 20 fő választotta első helyen a Dunaújvárosi Egyetemet, amíg a 2021-es felvételi eljárás keretében 51-en jelentkeztek ezekre a szakokra.

 

Milyen eredményeket ért el a többi képzési terület?

Ha az intézmény képzési jövőképét nézem, akkor egyértelműen két fő szegmenst látok magam előtt: a mérnöki és az informatikai vonalat.

A tavalyi évben jelentős kihívások elé néztek a felvételizők, hiszen ezen területekre követelménnyé vált az emelt matematika, vagy egy emelt informatika érettségi teljesítése. Az anyagmérnök alapképzésünkre idén 34, a gépészmérnök alapképzésre 215, a műszaki felsőoktatási szakképzésre pedig 199 jelentkezés érkezett. Mind a három területet tekintve emelkedés látható a 2020-as évhez képest.

 

A Dunaújvárosi Egyetem kiemelten nyitott az energiaszektor irányába. Gondolok itt a folyamatos együttműködések megkötésére, képzések indítására, vagy akár a kompetencia és kutatóközpont létrehozására. A prioritásnak számító mérnöki területet ez hogyan érinti?

Az idei a második esztendő, hogy a mérnöki képzéseink tantárgy-tematikájában nagyobb hangsúlyt kapnak az atomerőmű-üzemeltetéssel kapcsolatos tantárgyak, így akik hozzánk jelentkeznek, előnnyel pályázhatnak később az energiaszektorban meghirdetett állásokra.

 

Ahogy korábban említette, a másik fókusz az informatikai képzési terület. Itt hogyan alakultak a számok?

Az informatika képzési terület hozta a tavalyihoz hasonló eredményeket. Gazdaságinformatikus alapképzésre 109, felsőoktatási szakképzésre 79, mérnökinformatikus alapképzésre 289, felsőoktatási szakképzésre pedig 138 jelentkezés érkezett. Intézményünk támogatja a levelezős munkarendben továbbtanulókat, így örömmel láttam, hogy emelkedett a levelezős informatikus jelentkezések száma.

 

(…)

 

Elégedett az eredményekkel?

Örömmel tekintek vissza a beiskolázási kampányunk elmúlt hónapjaira. A digitális jelenlét kihívásait lehetőségnek tekintettük, és az idei számok alapján elmondható, hogy továbbra is jelentős igény van a dunaújvárosi felsőoktatásra, az ipari fókuszú oktatásra.”

 

 

Dunaújvárosi Egyetem

AZ EGYETEM, AHOL TÖBB LEHETSZ…

…mert
- kihozzuk belőled a maximumot
- partnernek tekintünk, veled együtt építjük a karriered
- nálunk a levelezős hallgatók különösen fontosak
- hiszünk Benned, partnernek tekintünk
- élvezheted egy modern egyetem minden előnyét (magas ösztöndíjak, megfizethető kollégium, nemzetközi campus)
- a mi diplománkkal jól fogsz keresni

-ha sportoló vagy , nálunk egyéni tanrenddel is tanulhatsz

Felvételi Információk

Telefon:

+36/25-551-177

E-mail:

felveteli@uniduna.hu

Cím:

2400 Dunaújváros,

Táncsics Mihály utca 1/A